Mig og brystcancer

Mig og brystcancer

Transformationen

Mit formål med bloggen er,at andre der står i samme situation,enten du selv har brystkræft eller måske er pårørende til en der har det, kan hente inspiration i min historie.
Vigtigt er dog at huske, at dette er min historie og min transformation igennem forløbet og jeg håber du finder din vej.

2 år

Kemo og bivirkningerPosted by Helle Sun, June 16, 2019 11:41:29
I dag er det præcis 2 år siden jeg fik min første behandling med kemo.

Utroligt hvordan jeg kan huske præcis den dag, som om det var i går, men mon ikke jeg altid kan det🤔

Jeg husker hvor nervøs jeg var og især for hvordan jeg havde det bagefter.

Jeg husker også følelsen af, at kemoen kommer ind i kroppen, for det kunne jeg mærke.

Dagene efter hvor jeg var nervøs for om mit hår pludselig faldt af..., ja trimmeren og parykken var med mig når jeg skulle overnatte andre steder, bare for en sikkerheds skyld 😂

Det er 2 år siden......❤


  • Comments(2)//www.mig-og-brystcancer.dk/#post194

Briller og forfængelighed

Kemo og bivirkningerPosted by Helle Tue, April 30, 2019 13:09:48
En af senfølgerne jeg har efter kemo er mit syn, eller mangel på samme. Jeg havde briller inden jeg begyndte på behandlingerne (bygningsfejl og en smule langsynet, men selvfølgelig forskellig styrke på øjnene).

Nå, men efter behandlingerne syntes jeg mit syn var blevet værre. Jeg kan sagtens se, men alt hvad der står med småt, bliver ulæseligtsmiley

Jeg talte med lægen om det til en af mine kontroller og hun bekræftede, at synet kunne blive dårligere efter kemo.

Husk lige på, at jeg på dette tidspunkt næsten er skallet og mine daværende briller er af et kraftigt mørkt stel (til jer der har set "The Julekalender" kan jeg fortælle, at jeg lignede en Nåsåer) ikke videre charmerende.

Jeg besluttede mig for, at få en ny syns test og nye briller, hvis synet var forringet.

Jeg tog min mand med, så han kunne hjælpe med at vælge briller........

(I bagklogskabens lys skulle jeg have taget mine døtre med)

Jeg får valgt briller og her hopper kæden lidt af......jeg syntes de var SÅ smarte til mig og det samme gjorde min mand OG damen i forretningen....

Måske var det pga det manglende hår de var så smarte? ja jeg ved det ikke, for jeg ligner jeg ved ikke hvad med dem på og jeg bruger dem kun når jeg skal læse om aftenen.....

Så jeg står stadig og kæmper med de små bogstaver på emballagen (overvejer at anskaffe mig en lup) og jeg må stadig knibe øjnene sammen for at stille skarpt ind på skilte osv....

Det positive er dog, at jeg ser de mest fantastiske dyr på afstand , når jeg er ude og gå eller cykle............som så viser sig at være sten eller kantpæle når jeg kommer tættere påsmiley

Længe leve forfængeligheden


  • Comments(0)//www.mig-og-brystcancer.dk/#post158

Kemohjerne

Kemo og bivirkningerPosted by Helle Fri, March 29, 2019 08:28:41
Den sygeplejerske der underviste på kemo skole fortalte, at der ikke var noget der hed kemo hjerne......hmmmmm, hvor mon hun har den viden fra? og hvorfor siger den ene det findes og den anden, at det ikke gør?

Her er hvad jeg oplevede:

1:Svært ved at bevare koncentrationen.

2: Svært ved at opfatte ord.

3: Svært ved at rumme mange mennesker.

Lad mig uddybesmiley

Jeg havde rigtig svært ved at koncentrere mig om noget. Mistede hurtigt overblikket og havde svært ved at samle mig om feks at læse en bog/blad osv.

Jeg kunne også pludselig "lukke" ned under en samtale. Det var som om de ord der blev sagt, ikke kunne trænge ind i min hjerne og jeg tænker, jeg bare har kigget på folk og lignet et stort spørgsmålstegnsmiley

Mange mennesker var heller ikke noget jeg kunne forholde mig til. Jeg kunne ikke samle mig til at opfatte det, der skete omkring mig, at være en del af det hele.

Det gjorde mig frygtelig frustreret og ked af det. Normalt gør det mig ikke noget, hvis jeg bevist "melder mig ud", eller lukker ned for det der bliver sagt, men det er noget HELT andet når du ikke kan andet.

Alt det normale, altså at kunne læse en bog, følge en samtale, deltage til arrangementer osv bliver pludselig det vigtigste og jeg følte VIRKELIG mig udenfor.

Jeg endte næsten altid med at græde på hjemvejen eller når jeg var alene med min mand, fordi jeg både var træt og frustreret.

Det var rigtig svært at acceptere, at det var sådan.

Mit frirum blev mine cykelture og senere løbeture....

For nogle fortsætter denne tilstand, hvilket m være frygteligt.
Jeg er nu i stand til at læse bøger igen og deltage i samtaler osv, men det tog lang tid.

Jeg tror stadig på, at kost med masser af bær, grønsager og frugt er rigtig godt og ikke mindst motion.
Derefter er det træning i at samle koncentrationen igen og det kan tage lang tid og for nogle vil det for altid være en kamp... men øvelse gør mester som man sigersmiley

Jeg mestre nu evnen til at koncentrere mig, men bestemt også lukke afsmiley


  • Comments(1)//www.mig-og-brystcancer.dk/#post140

1 år og en uge

Kemo og bivirkningerPosted by Helle Sat, October 20, 2018 17:28:41
Hvordan kunne jeg glemme det, eller rettere jeg har selvfølgelig ikke glemt det, men kom fra det igen....smiley

For et år og en uge siden fik jeg den sidste kemo behandling, præcis den 13 oktober 2017 omkring middag.

Det var en dag jeg havde set frem til, men samtidig var den også frygtindgydende, da jeg følte, at nu slap jeg et sikkerhedsnet. Jeg tror de fleste tænker, at så længe du får kemo, så er kræften væk.

I bund og grund ved jeg ikke om det har været nødvendigt med kemo. Jeg valgte at sige ja tak, fordi jeg ikke turde andet, men om det har haft nogen effekt på min kræft knude ved jeg ikke. Den var jo fjernet og det var i tilfælde af, at en kræft celle var taget på tur i kroppen efter operationen, så skulle den ikke have lov til at blive til noget.

Min kemo veninde blev ikke opereret før efter kemo. De ville skrumpe knuden først, hvilket var meget effektivt og den var helt væk efter behandlingerne.

En anden jeg fik behandlinger med og som også først skulle igennem kemo inden operationen, havde hverken effekt fra den ene eller anden type kemo vi blev tilbudt, så de sadlede om og hun blev opereret og derefter stråler.

Jeg har ikke fortrudt jeg sagde ja tak, men jeg glædede mig også til at min krop ville blive sig selv igen. En sygeplejerske fortalte, at der ville nemt gå op til et år, før man følte sig ovenpå igen.

Jeg er heldigvis ikke plaget af senfølger, men mit syn er blevet dårligere og det er vist det.

Jeg fik pludselig masser af tid, ja sådan føles det, når du ikke skal have kemo og til diverse lægesamtaler og blodprøvetagning.

Fredagene blev igen mine egne.
I 9 uger havde jeg været til kemo hver fredag og forinden da, 3 fredage med 3 ugers mellemrum.

Der er flag på bordet når du får din sidste behandling, hvilket er ganske rørende. Da sidste pose med saltvand var kørt igennem systemet, kunne jeg tage min jakke på og gå ud fra sygehuset, hvilken skøn fornemmelsesmiley

  • Comments(0)//www.mig-og-brystcancer.dk/#post52

Smagsløg

Kemo og bivirkningerPosted by Helle Fri, October 12, 2018 11:05:01
Hen imod slutningen af kemo behandlingen mistede jeg evnen til at smage salt.
Jeg opdagede det ved, at salte chips ikke smagte af salt. Det var en meget flad fornemmelse.
Jeg forstår ikke helt hvordan familien turde overlade madlavningen til migsmiley.
Jeg prøvede selvfølgelig at huske på, at jeg ikke var den rette til at smage maden til og fik gerne min mand til det. Jeg kunne så selv drysse ekstra salt på min mad, selv om det ikke hjælp meget.

Dog må jeg selv have smagt en ret til og da der ikke blev spist op, blev resten frosset ned........Den ret smagte jeg selv da mine smagsløg var blevet sig selv igen😂. Jeg må virkelig tage hatten af overfor min familie, for jeg kunne næsten ikke selv spise det, så saltet var retten😟.

Jeg var glad for det var i slutningen af kemo perioden at mine smagsløg blev påvirket. De første dage efter kemo havde jeg en metal agtigt smag i munden og så den manglende evne til at smage salt.

Jeg har heldigvis ikke haft problemer med at spise, men jeg tænker at hvis jeg havde haft det, så havde det nok ikke gjort det bedre, at maden enten ikke smagte af noget eller havde en bismag af metal. Der må man finde stædigheden frem og få spist alligevel, da det er vigtigt at få fyldt sine depoter op, for at klare sig igennem forløbet.  • Comments(0)//www.mig-og-brystcancer.dk/#post47

Negle

Kemo og bivirkningerPosted by Helle Thu, September 27, 2018 14:13:23
Jeg havde næsten glemt det, men kom i tanke om det, da neglelakken på mine storetæer er ved at skalle af....smiley
Jeg fik kemo i sommer/efterårs perioden og dermed var det sandal tid og det lig med neglelak på tæerne.
Jeg husker godt der både blev sagt noget om neglene på hænder og fødder og det stod helt sikkert i kemo mappen, men som skrevet før, så læser jeg ikke meget om bivirkninger, af frygt for at få dem.
Inden selve behandlingen skulle jeg svare på et spørgeskema om bivirkninger og vægt og der var også noget om negle, men det tænkte jeg ikke over før den dag jeg ville fjerne neglelakken på mine tæer og opdagede stortås neglen på begge fødder var blå....
KÆMPE chok...og panikken bredte sig, for betød det at jeg ikke måtte få kemo. Skulle det nu udsættes og hvad med dem jeg plejede at få behandling med og havde det så hyggeligt med....jeg overvejede at smøre et nyt lag neglelak på og glemme alt om blå neglesmiley
Selvfølgelig måtte jeg få behandling med mine blå negle, men det blev værre....
De begyndte også at løsne sig og blive fortykkede. Det var bestemt ikke rart at have sko på der ramte neglene.
Snart begyndte det også at gøre ondt i mine finger negle. Jeg kunne ikke pille en appelsin, men måtte enten bruge kniv, eller få mand eller pigerne til det.

Jeg ved der er flere hvor neglene falder af. Det skete heldigvis ikke for mig og jeg slap med to grimme negle, der måske engang bliver pæne igen og hvis de ikke gør, så må de have en gang neglelak, når jeg skal have sandaler på. Det vigtigste er, at de ikke længere gør ondt og de sidder fastsmiley

  • Comments(0)//www.mig-og-brystcancer.dk/#post33

Ny serie - behandling 3-9

Kemo og bivirkningerPosted by Helle Tue, August 28, 2018 12:27:34
De sidste behandlinger gik efter planen og mod slutningen begyndte de også at trække tænder ud.. Jeg begyndte at få nældefeber. Ikke voldsomme angreb, men flere gange dagligt. Mine ankler hævede op, så skoene strammede og benene føltes tunge som bly. Jeg pustede og stønnede som en der røg 80 cigaretter om dagen, ved bare den mindste anstrengelsesmiley. Kroppen var godt og grundigt brugt og trængte i den grad til at komme sig.

Samtidig sneg frygten sig også ind med "hva`nu". Det var jo på mange måder trygt at få behandling og nu hvor det nærmede sig sin afslutning, så kom angsten for om det ville vende tilbage.
På den anden side kunne jeg næsten heller ikke vente på, at jeg ikke længere skulle afsted hver fredag. Nu kunne jeg bestemme over min egen tid.

Den 13 oktober 2017 fik jeg min sidste behandling FANTASTISKsmiley. Jeg havde nu 14 dage hvor jeg IKKE skulle på sygehuset og det der før var frygt, blev vendt til glæde
Nu var der "kun" 15 strålebehandlinger og anti østrogen behandling tilbage.

  • Comments(0)//www.mig-og-brystcancer.dk/#post14

NY serie - anden behandling

Kemo og bivirkningerPosted by Helle Tue, August 28, 2018 12:08:32
En uge går hurtig, men alligevel føltes det som længe siden sidst, da jeg skulle have min anden behandling.
Selv om første behandling var gået godt, var det ingen garanti for, at denne også ville gøre detsmiley.
Blodtrykket blev målt og forbehandlingen sat i gang. Det personale der skulle stå standby blev varslet og anden behandling var i gang. Efter et par minutter får jeg en varm fornemmelse i brystet og tænker ÅÅÅÅHHHHH NEJ og får fremstammet til sygeplejersken, at jeg troede jeg var ved at reagere. Sygeplejersken kiggede på mig og sagde roligt, at det var jeg ikke og så var det ovresmiley.
Nu kunne jeg slappe helt af og de næste 7 behandlinger ville være uden forbehandling, hvilket betød at jeg ville være hurtig færdig i forhold til før.

Jeg måtte endnu engang hjem og sove et par timer pga forbehandlingen, men hvor var det skønt, at jeg kunne gøre som jeg plejede og ikke var nød til at ligge på sofaen de første par dage.
Jeg var selvfølgelig træt og valgte også at blive hjemme dagen efter, hvis vi blev inviteret til fødselsdag eller andet. Det var bare så vigtigt ikke at blive for træt, for så væltede hele min verden. Der er i forvejen nok af tanker, men hvis jeg blev overtræt blev det alt for overvældende.

Der sker noget mærkværdigt når du pludselig er truet på livet. Jeg begyndte at være i nuet....det blev helt naturligt for mig at være i nuet. Normalt er jeg typen der gerne tænker frem og glemmer "her og nu", men jeg var i nuet. Jeg levede fra dag til dag og kunne ikke tage stilling til fremtiden.
Langsomt begyndte tanker at ulme om at jeg ikke ville tilbage til at være/leve som den jeg var før. Der skulle ske ændringer i mit liv, men Rom blev jo ikke bygget på en dag.

  • Comments(0)//www.mig-og-brystcancer.dk/#post13
Next »